Blogit24.11.2020

Miten perehdytys etänä onnistui

perehdytys etänä

Tämä kirjoitus on toinen osa etäperehdytyksestä. Ensimmäisessä osassa käsiteltiin perehdytykseen suunnittelua etätyössä ja tämän kirjoituksen tarkoituksena on kertoa, miten tässä etäperehdytyksessä onnistuttiin.

Lue ensimmäinen osa – Perehdytyksen suunnittelu etätyössä

Perehdytyssuunnitelman tärkeys

Heti perehdytyksen alkuun oli tärkeää, että perehdytyssuunnitelma on kunnossa, jotta perehdytys voidaan hoitaa etänä. Tähän tarkoitukseen tehtiin 6 kuukauden suunnitelma, jonka lopuksi Askon pitäisi sopia Talenttiin kuin nenä päähän. Suunnittelussa otettiin huomioon mahdollisimman hyvin, se että vaikka suuri osa perehdytyksestä ja tutustumisista tulisi tapahtumaan etänä, olisi Askon mahdollisimman helppo päästä osaksi työyhteisöä. Apuvälineenä suunnittelussa toimi myös perehdytystyökalumme Intro, jonne tämä perehdytyssuunnitelma mallinnettiin ja sen avulla voitiin seurata, miten perehdytys on edennyt.

Perehdytyksessä piti ottaa alkuun huomioon, että valmisteltavana oli paljon asioita, ilman että Asko tiesi niistä tuon taivaallista. Tällaisia tehtäviä olivat esimerkiksi eri laitteiden tilaaminen, asentaminen, perehdytyksen valmistelu, työkavereiden tiedottaminen ja kalenterikutsujen lähettäminen. Näiden asioiden tekeminen hyvin myös helpotti sitä, että ensimmäisinä päivinä voitiin välttää paljon turhaa säätöä ja keskittyä itse asiaan eli perehdytykseen.

Askon perehdytyssuunnitelma Introssa

Perehdytyksen eteneminen kohti työtehtäviä

Alkuun perehdytyksessä oli tärkeintä saada Asko tervetulleeksi Talenttiin ja sen jälkeen edetä kohti hänen omia työtehtäviään eli testausta. Perehdytyssuunnitelma oli jaksotettu niin, että sen avulla oli luonteva edetä kohti tehtäviä. Ja tätä helpotti myös se, että perehdytettävänä oli kokenut ammattilainen, jolla oli vahvat näkemykset ja osaaminen omista tehtävistään. Mutta jos tilanne on toinen ja uusi työntekijä ei olekaan vielä kovin kokenut, on tämä tärkeää huomioida myös perehdytyksessä. Hyvä perehdytyssuunnitelma ottaa huomioon uuden työntekijän yksilönä ja siinä osataan peilata asiat henkilön aiempaan työkokemukseen ja osaamiseen.

Perehdytyksen kannalta on myös tärkeää, että perehdytyksen etenemistä seurataan muutenkin kuin pelkällä chekkilistalla, josta ruksitaan tehdyt perehdytystehtävät. Siksi meillä oli tärkeää aika-ajoin myös pitää lyhyitä katsauksia perehdytyksen etenemisestä ja seuraavista vaiheista. Loppujen lopuksi suuri hetki oli käsillä ja viimeinen palautekeskustelu oli saatu käytyä ja viimeinen tehtävä kuitattua tehdyksi, jolloin Intro iloisesti ilmoitti perehdytyksen tulleen päätökseen keskiviikkona 21.10.

Miten se perehdytys sitten onnistui?

Perehdytyksen onnistumista voidaan mitata useilla eri tavoilla, eikä se aina ole edes kovin helppoa. Yksi mittari onnistuneelle perehdytykselle varmasti on se, että työntekijä jatkaa työssään, eikä halua esimerkiksi purkaa työsuhdettaan koeajalla. Meillä tilanne eteni niinkin hyvin, että Asko on edelleen tänä päivänä täysipäiväinen Talentti ja on päässyt hienosti mukaan porukkaan. Asko on myös kehittänyt Talentin testausprosessia ja edesauttanut omalla panoksellaan sitä, että bugein metsästys ja tuotteemme toimivat jatkossakin.

Jotta tämä ei menisi ihan yksinpuheluksi, annetaan myös Askon itse kertoa, oliko se perehdytys mistään kotosin.

-Etänä työskennellessä helposti käy niin, että jokin olennainen asia saattaa jäädä perehdytyksessä huomioimatta, joten mm. tässä tilanteessa Intron perehdytyssuunnitelmasta oli hyötyä. Perehdytykseen liittyviä tehtäviä oli helppo seurata Intron kautta ja sähköpostiin tuli tarvittaessa muistutus, jos jokin tehtävä oli vielä hoitamatta. Perehdytyksen kannalta kätevää oli myös se, että eri tehtävät oli jaettu sopivasti eri jaksoihin, joten tehtävien seuraaminen ja suorittaminen oli suunnitelmallista ja johdonmukaista. Vaikka perehdytys tapahtui suurelta osin etänä, niin kaikki perehdytykseen kuuluvat tehtävät tuli hoidettua ajallaan, joten kokonaisuutena perehdytys onnistui hienosti.

Tässä vielä lopulliset arviot perehdytyksestä. Asko antoi sekä Introlle että perehdytykselle täydet 5/5 tähteä, mutta itse olin hieman kriittisempi ja annoin perehdytykselle 4/5 tähteä ja Introlle 3/5 tähteä. Pitäähän se olla itsellä jatkossakin töitä ja jatkaa maailman parhaan perehdytyssoftan kehittämistä entistä paremmaksi ;) Rekrytoinnista kuitenkin täytyi antaa täydet 5 tähteä.

Perehdyttäjän ja perehdytettävän arvio perehdytyksen onnistumisesta

-Petteri

Jos haluat, voit myös itse kokeilla Introa maksutta viiden perehdytyksen ajan. Emme tule karhuamaan sinulta luottokorttitietoja tai mitään muutakaan. Jossain välissä saatamme kysäistä miten olet kokenut Intron käytön ja samalla myös opastaa sinua perehdytystyökalun käytössä eteenpäin. Maksuttoman kokeilujakson voit aloittaa alla olevasta painikkeesta.

Lue myös: Millainen on hyvä perehdytys

Aloita maksuton kokeiluPerehdyttäminen Intron avulla