Blogit23.04.2020

Perehdyttämisen suunnittelu etätyössä

Tämä on ensimmäinen osa koskien perehdytyksen suunnittelua ja toteutusta etätyöaikana. Toinen osio tullaan julkaisemaan, kun perehdytyksen läpivienti on edennyt siihen vaiheeseen, että voimme kertoa miten se meni.

Lue tästä osa 2: Miten perehdytys etänä onnistui

Hurraa! Sain tiimiini uuden tekijän!

Tiiminvetäjän vastuulla on niin softatalossa, kuin muissakin organisaatioissa tehtäviä laidasta laitaan. Koen kuitenkin yhdeksi keskeisimmistä tehtävistäni yleisen tiimihengen nostattamisen – tätä kautta varmistan olevamme yhdessä enemmän kuin osiemme summa. Olen tehnyt töitä osana etätiimiä nyt muutaman vuoden, joten yhtä jos toista on asian tiimoilta tullut kokeiltua ja opittua. Kaikesta huolimatta siirtymä täydelliseen etämoodiin heitti meille muutaman kierrepallon, näistä eräs viimeisimmistä on uuden työntekijän perehdyttäminen.

Kohtaa työntekijä


Me talentit pidämme yhtä, se on eräs meidän vahvuuksistamme joka näkyy myös muun muassa urasivuillamme. Tiedän että voin lähestyä ketä tahansa kollegoistani oli kyse sitten poikittaisesta bitistä koodissa tai muuttoavusta; luottamus työyhteisöön luo minulle turvaa ja mahdollistaa tarvittaessa myös vaikeiden asioiden käsittelyn matalalla kynnyksellä. Eräs asioista, joita uuden työntekijän halusinkin sisäistävän jo varhaisessa vaiheessa olikin tämä kuulumisen ja luottamuksen tunne. Luottamuksesta ja sen rakentamisesta on kirjoitettu useita teoksia, artikkeleita ja tutkimuksia, joten en saivartele niistä tässä. Mielestäni asia kuitenkin tiivistyy muutamaan asiaan:

1. Luottamus rakennetaan molempiin suuntiin.

2. Ole aidosti kiinnostunut toisesta, kohtaa hänet ihmisenä ja henkilönä.

3. Osallista ja anna luottamukselle tilaa kasvaa.

Toimimme jokainen omista lähtökohdistamme, eikä tilaa turhalle mikromanageeraukselle tai luottamuksen pulalle yksinkertaisesti ole, etätiimi ei voi toimia ilman luottamusta. Tärkeä osa luottamuksen rakentamista uuden työntekijä osalta on suunnitelmallinen, henkilökohtainen perehdytys.

Meerkatit ovat toisistaan huoltapitäviä karvaisia otuksia ja niillä on erityinen paikka talenttien sydämissä.

Meerkatit ovat toisistaan huoltapitäviä karvaisia otuksia ja niillä on erityinen paikka talenttien sydämissä.

Luota yhteisöön

Yksi tärkeimpiä tehtäviä oli yhteinen etäkahvihetki, jossa muutaman hetken ajan istuimme muiden talenttien kanssa vaihtamassa kuulumisia

Perehdytyksen suunnittelussa halusin korostaa työyhteisöämme ja tarjota perehdytettävälle saumattoman pääsyn kiinni tekemiseemme. Apuna suunnittelussa minulla oli perehdytystyökalumme Intro, jolla mallinsin eri perehdytyksen osa-alueet sopiviin kokonaisuuksiin. Perehdytyksessä halusin varmistaa, että perehdyttävälle näkyvät osat sisältäisivät kaikki jonkin muun henkilön minun lisäkseni: organisaatioesittelyyn varasin toimarimme, erilaisille tuote-esittelyille tuoteomistajat ja niin edelleen – Näin perehdytettävä pääsi luontevalla tavalla tutustumaan eri henkilöihin. Yksi tärkeimpiä tehtäviä oli yhteinen etäkahvihetki, jossa muutaman hetken ajan istuimme muiden talenttien kanssa vaihtamassa kuulumisia. Pienellä vaivalla, käyttämällä ihan vain muutaman hetken uuden työntekijän perehdytyskokemuksen varmistamiseen, toimme uuden talentin osaksi meitä.

-Petteri

giphy (1).gif

Kokeile Introa maksutta