Blogit10.09.2020

Positiivinen perehdytyskokemus kantaa pitkälle

Työntekijän sitoutuminen alkaa jo rekrytointivaiheessa. Perehdytysvaiheessa sitoutumiselle muurataan vahva kivijalka. Sen avulla voidaan joko rakentaa vahvaa ja luottavaista tulevaisuutta tai vetää matto jalkojen alta. Sinulla on mahdollisuus itse vaikuttaa kumman tien valitset.

Vaikka hakijakokemuksella ja työnantajamielikuvalla on merkittävä vaikutus siihen, miten potentiaaliset työntekijät suhtautuvat organisaatioosi, on perehdytysprosessi ensimmäinen maistiainen, miten hommat toimivat käytännössä. Jos perehdytyskokemus on positiivinen, luot uudesta työntekijästä tuottoisan joukkuepelaajan helpommin. Jos taas perehdytystä ei hoideta kunnolla, voit pahimmassa tapauksessa joutua etsimään uutta työntekijää jo pikapuoliin. Tässä muutamia ideoita, joiden avulla voit kehittää perehdytystäsi.

Organisaatiokulttuuri

Jokaisen organisaation kulttuuri ja toimintatavat ovat yksilölliset, mutta jokaisessa organisaatiossa sama asia vaikuttaa. Työntekijät, jotka eivät viihdy tai sovi organisaation kulttuuriin, eivät jää sinne pitkäksi aikaa. Perehdytyksessä tulisi kertoa työntekijälle organisaatiosi keskeiset periaatteet ja toimintatavat.

Varaa riittävästi aikaa

Kun palkkaat uuden työntekijän, voi olla houkuttelevaa siirtää hänet mahdollisimman nopeasti ”oikeisiin” töihin. Kuitenkin usein ihmiset, toimivat toisin. Kunnollinen perehdytys työhön auttaa henkilöä saamaan nopeammin jutun juonesta kiinni ja pääsemään kiinni tuottavaan työhön. Ei ole järkevää hukuttaa uusia työntekijöitä suoraan toimeksiantoihin ja tehtäviin. Suositeltavaa on antaa heidän rauhassa löytää oikeat toimintatavat. Perehdytykseen tulisi varata riittävästi aikaa. Tehtävistä riippuen perehdytyksen tulisi kestää vähintään 3-6 kuukautta ja oppimismahdollisuuksien jatkua myös virallisen perehdytysjakson jälkeen.

Lue lisää: Perehdytyksen kesto - kuinka kauan on tarpeeksi?

Tehtäväkohtainen perehdytys

Liian usein perehdytyksessä käydään läpi organisaation historiaa ja strategiaa. Kuitenkin tärkein oppi perehdytettävälle tulee hänen omien töidensä kautta. Älä siis uppoa perehdytyksessä ainoastaan kulttuuriin tai strategiaan, vaan panosta nimenomaan siihen mitä uuden työntekijän omissa tehtävissä ovat tärkeimpiä asioita ja mitä kautta niiden avulla voidaan lähteä rakentamaan toimivaa työnkuvaa.

Lue myös: Näin luot perehdytyssuunnitelman

Luo realistiset odotukset

Oikeanlaisten tavoitteiden ja odotusten luominen on avainasemassa onnistuneessa perehdytyskokemuksessa. Rekrytointiprosessin aikana oppimiesi asioiden perusteella, tiedät uuden työntekijän kokemuksesta ja työtaustasta riittävästi, joten voit myös muokata perehdytysprosessia näiden osa-alueiden mukaan.

Perehdytyksen tukena voit kokeilla Intro perehdytystyökalua maksutta 5 perehdytyksen ajan. Sinun tarvitsee vain lisätä perehdytettävä henkilö ja valita perehdytyssuunnitelma. Introsta löytyy valmiita tehtäväkohtaisia perehdytyssuunnitelmapohjia, joita voit hyödyntää perehdytyksen tukena. Lisää perehdytysmateriaalia löydät materiaalipankistamme.

Lue myös: Millainen on hyvä perehdytys?

Kokeile Introa maksutta

Lue lisää aiheista

Jaa kirjoitus