Perehdytyksellä vahva perusta opettajien osaamiselle

Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutus 2021 -hankehaku on nyt käynnissä. Tule mukaan kehittämään digitaalisia työvälineitä opettajien perehdytykseen!

Opettajien osaamisessa isoja eroja

Työuran alkuvaiheessa olevien opettajien lähtötason valmiuksissa on suuria eroja. Taustakoulutus ei yksin takaa uusille työntekijöille riittäviä valmiuksia työtehtävien hallintaan. Vaikka muodollinen kelpoisuus olisikin paperilla sama, on opettajankoulutuslaitosten opetussisällöissä paljon alueellisia eroja. Myös koulut ovat erilaisia ja niissä pätevät erilaiset pelisäännöt. Usein koulun säännöt ovat kirjoittamattomia. Niitä ei opita OKL:ssa, ne opitaan vuosien saatossa kantapään kautta.

Vaikka 'työ opettaa' ja monet asiat oppii kantapään kautta, on osaamisen kehittäminen sitä kautta varsin hidasta. Samalla se kuormittaa tarpeettomasti sekä uutta työntekijää että työyhteisöä. Puutteellisen perehdytyksen seuraukset näkyvät koko yhteisön työtyytyväisyydessä sekä lopulta myös opetuksen laadussa.

Opettajien täydennyskoulutusten suurin ongelma yksittäisen opettajan kannalta on se, että rahaa sijaisten palkkaamiseen koulutuksen ajaksi ei ole. Omaa ryhmää ei haluta jättää toisen opettajan vaivaksi, joten on helpompaa jättää menemättä koulutukseen. Tästä syntyy osaamisvajeita, joiden paikkaamiseksi veso-päivät ovat riittämätön ratkaisu.

Mikä avuksi?

Ratkaisuna yhteisten pelisääntöjen kehittäminen jo perehdytysvaiheessa

Osaamisen jakaminen ja kehittäminen työyhteisön sisällä edellyttää perinteisen täydennyskoulutuksen lisäksi rakenteellisia ratkaisuja. Erinomainen keino työuran alkuvaiheessa olevan opettajan osaamisessa havaittujen puutteiden täydentämiseen on laadukas perehdytys. Hyvin suunniteltu perehdytys lähtee liikkeelle jo rekrytointivaiheessa ja jatkuu saumattomasti uuden opettajan työuran ensimmäiset kuukaudet tarjoten hyvän alustan osaamisen kehittymiselle usein hyvin arkipäiväisissä ja konkreettisissa työtehtävissä.

Laadukas perehdytys vaatii tuekseen rakenteita; selkeän perehdytysprosessin ja aikataulun, hyvät ohjeet ja materiaalit, perehdytystiimin onnistuneen roolituksen ja vastuujaon sekä osaamista kohdata erilaisia oppijoita työyhteisön arjessa.

Opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutus 2021 - haku nyt käynnissä!

Valtion rahoittama opetustoimen ja varhaiskasvatuksen henkilöstökoulutuksen rahoitushaku on nyt käynnissä! Rahoituksen tavoitteena on edistää opetustoimessa ja varhaiskasvatuksessa toimivan henkilöstön jatkuvaa oppimista ja tasa-arvoisia mahdollisuuksia kehittää ammatissa tarvittavaa osaamista.

Haemme koulutuksenjärjestäjiä mukaan kehittämään opettajien digitaalista perehdytystä!

Perehdytyksen avulla:

  • Tunnistetaan osaamisen kehittämisen tarpeet
  • Tehdään näkyväksi työyhteisön käytännöt, toimintamallit ja kirjoittamattomat pelisäännöt
  • Tuetaan osaamisen jakamista ja kehittämistä työyhteisön sisällä
  • Kehitetään uuden työntekijän itseoppimista tukevaa ohjeistusta ja materiaalia
  • Kuvataan perehdytyksen eteneminen, tehtävät ja vastuut osana organisaation perehdytysprosessia

Oletko kiinnostunut kuulemaan lisää perehdytyksen kehittämisestä ja OPH:n rahoituksesta?

Ota yhteyttä

Perehdytyksellä opettajille yhteiset pelisäännöt

Koulu on yhteisö, joka nojaa voimakkaasti sääntöihin ja yhteisesti sovittuihin toimintatapoihin. Tavat toimia voivat kuitenkin vaihdella merkittävästi koulujen ja henkilöiden välillä. Toiset opettajat toteuttavat yhteisiä toimintamalleja ja toiset eivät. Toisten tunneilla saa istua lakki päässä, kun taas toisten mielestä se on ehdottomasti kiellettyä, kännyköistä puhumattakaan. Pienet arkea koskevat säännöt eivät ole triviaa, sillä säännöt luovat turvaa lapsille ja nuorille ja työrauhaa pedagogisen yhteisön aikuisille. Talon säännöt ovat pohja pedagogiselle toiminnalle, ja siksi keskeinen osa perehdytystä. Kun opettajat ovat varmoja yhteisistä säännöistä, tietävät talon raamit, vapautuu työyhteisössä valtavasti energiaa, joka vie parhaimmillaan pedagogisen ajattelun kokonaan seuraavalle tasolle.

Lue lisää opettajien perehdytyksestä blogissamme!

Lue lisää

Kysy rohkeasti lisää