Blogit09.08.2019

Kuinka toivotat uuden työntekijän tervetulleeksi?

Uuden työntekijän palkkaaminen voi olla jännittävää aikaa sekä yritykselle että rekrytoitavalle henkilölle. Onhan kyseessä suuri sijoitus molempien osapuolten tulevaisuuteen. Työsuhteen alkuvaiheeseen kuuluu paljon byrokratiaa ja paperityötä, joista kukaan tuskin suoranaisesti nauttii. Ja ikävä kyllä, tämä kaikki voi viedä huomiota siltä, miten uusi työntekijä pääsee alkuun uudessa työssään.

Pelko ja jännitys voidaan kääntää positiivisiksi ja käyttää niitä apuna saamaan hyvä startti uudelle työsuhteelle. Paras tapa saada uusi työntekijä tuntemaan itsensä tervetulleeksi on panostaa työntekijän perehdytykseen. Hyvin hoidettu perehdytys on loistava tapa tuoda uusi ihminen osaksi organisaatiosi kulttuuria ja aloittaa menestyksekkään ammatillisen suhteen rakentaminen.

Valmistaudu hyvin

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty vai miten se menikään? Ensimmäisenä tehtävänäsi on luoda perehdytyssuunnitelma, jonka avulla voit johdonmukaisesti käydä läpi yrityksesi kulttuuria ja uuden työntekijän tehtäviä. Suosittelen tekemään kaiken tämän hyvissä ajoin ennakkoon. Lähetä perehdytyssuunnitelma myös uudelle työntekijälle ennen ensimmäistä työpäivää, jotta hän pääsee tutustumaan siihen etukäteen.

Valmistele uuden työntekijän kannalta tärkeät asiat, kuten työpiste, laitteet ja tarvittavat dokumentit valmiiksi. Näin ollen uusi työntekijä ei joudu tulemaan siihen tilanteeseen, että kaikki asiat ovat levällään, mikään ei toimi ja kukaan ei tiedä missä kaikki tarvittava materiaali sijaitsee.

Panosta ensimmäisiin päiviin

Ensimmäisten päivien ja viikkojen tärkeys korostuu tervetulleeksi tuntemisen kokemisessa. Niiden aikana uudelle työntekijälle muodostuu kuva organisaatiosta ja omista tehtävistään. Samalla hän miettii, miten itse sopii tuohon kuvaan.

Ensimmäisten päivien aikataulun on hyvä pitää sisällään uusien työntovereiden tapaamista ja kevyttä organisaation kulttuuriin perehdyttävää toimintaa. Tämä on paras mahdollisuutesi luoda positiivinen ensivaikutelma. Älä siis anna ensimmäisten päivien mennä hukkaan paperitöiden ja HR-byrokratian vallassa. Tärkeintä alkuvaiheessa on päästä sisään työyhteisöön ja tutustua työkavereihin. Ei erilaisten sopimusten ja lomakkeiden täyttäminen.

Alkushokin jälkeen voitte mennä kohti konkreettisempaa otetta työnteosta. Suunnittele tuote- ja palveluesittelyt niin, että ne auttavat myös uutta työntekijää ymmärtämään paremmin omaa toimenkuvaansa. Kannusta uutta työntekijääsi tuomaan esiin omia vahvuuksiaan ja mielipiteitään esimerkiksi siitä, miten joitain asioita voisi hoitaa eri tavalla kuin ennen. Kysy myös rohkeasti, miten uusi työntekijä on viihtynyt ja miten perehdytys on sujunut. Käytä tätä palautetta jatkossa kehittämään perehdytysprosessiasi eteenpäin.

Lue myös: Näin tehostat perehdytystäsi

Materiaalipankistamme löydät monipuolisia apuvälineitä perehdytyksen tueksi. Käy tutustumassa alla olevasta painikkeesta.

Materiaalipankkiin