Blogit17.05.2022

Onnistunut kesätyöntekijän perehdytys katsoo tulevaisuuteen

Lumet ovat sulaneet ja takatalvikin on enää vain kaukainen muisto. Sehän tarkoittaa, että kesätyöntekijät ovat aloittamassa vaellustaan kesätyöpaikkoihin. Jälleen kerran tuhannet nuoret ja opiskelijat ovat aloittamassa muutaman kuukauden urakkaansa kesätyöntekijänä uudessa organisaatiossa. Monille nuorille kesätyö voi olla täysin ensimmäinen kosketus työelämään tai se voi olla ensimmäinen kosketus oman alansa työtehtäviin, vaikka monia muita tehtäviä olisikin jo tullut tehtyä. Yhtäläistä näille kaikille kuitenkin on se, että päästäkseen alkuun ja saadakseen parhaan mahdollisen alun omalle työlleen tänä kesänä, he tarvitsevat ohjausta ja opastusta työhön.

Kesätyöntekijälle kuuluu laadukas perehdytys

Tämän ei pitäisi olla uutinen, oikeastaan kaikille työntekijöille kuuluu laadukas perehdytys, mutta kesätöissä sen merkitys korostuu entisestään. Kesätyöntekijöistä pitäisi saada lyhyessä ajassa irti se, mitä monissa vakituisissa tehtävissä voidaan perehdyttää paljon pidempään. Ja nämä nuoret pitäisi saada perehdytettyä niin hyvin, että he kykenevät mallikkaasti itsenäiseen työhön kesän aikana. Mitä tehokkaammin perehdytys on suunniteltu, sitä paremmin tämä lyhyt aika voidaan hyödyntää siihen, että päästään kiinni itse työhön perehdytykseen.

Kesätyöntekijän perehdytyksen suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Ja ennen kaikkea varmistaa se, että uudella työntekijällä on kaikki tarvittava heti ensimmäisestä päivästä lähtien. Näin ollen perehdytyksessä ei tuhlata aikaa siihen, että odotellaan erilaisia tunnuksia eri järjestelmiin tai etsitään sopivankokoisia työvaatteita. Ennen itse työhön perehdytystä on myös hyvä käydä läpi yleiset asiat, työtilat ja käytännöt työpaikalla sekä ennen kaikkea työturvallisuuteen liittyvät asiat. Usein kesätyöntekijät tulevat myös isompina massoina kerralla työyksiköihin, joten mahdollisuuksien mukaan näitä asioita varten kannattaa pitää isompina kokonaisuuksina sekä antaa perehtyjille aikaa perehtyä asioihin itsenäisesti.

Lievennä jännitystä – panosta tulevaisuuteen

Ensimmäiset työpäivät jännittävät varmasti monia muutenkin uudessa työssä aloittavia eikä kesätyöntekijät ole tässä asiassa poikkeus. Kesätyöntekijälle kannattaa heti tehdä selväksi, että aina saa kysyä neuvoa ja apua. Hyvänä käytäntönä toimii myös, että pidetään erillisiä perehdytyksen purkukeskusteluita, joiden aikana kesätyöläiset voivat kertoa kokemuksiaan, miettiä missä kaipaavat vielä tukea ja mitkä asiat jo luistavat. Näin ollen lievennetään ensimmäisten päivien jännitystä ja mahdollisestaan se, että kesätyöntekijällä on aina mahdollisuus kertoa omia ajatuksiaan, vaikka se ei kesken hetkisimmän työkiireen tai mahdollisen sijaistettavan lomailun aikana olisi mahdollista.

Mutta miksi kesätyöntekijöiden perehdytyksessä kannattaa katsoa nykyhetkeä pidemmälle? Syy on loppujen lopuksi melko yksinkertainen. Kilpailu työntekijöistä on tällä hetkellä erittäin kovaa. Jos kesätyöntekijälle jää kesästä hyvä fiilis ja hän perehdytyksen myötä kokee, että hänelle annetaan mahdollisuudet onnistua tehtävässään, voitte ajatella minne hän olisi tulossa seuraavana kesänä tai vaikkapa valmistumisen jälkeen töihin. Esimerkiksi sote-alalla on tällä hetkellä erittäin kova taistelu osaavista työntekijöistä. Kesätöiden ja perehdytyksen avulla te voitte itse kasvattaa tulevaisuuden osaajia, hyödyntää heitä sijaisina ja varmistaa, että he voivat tulla teille töihin opintojen jälkeen. Nämä kesätyökokemukset voidaan hyvinkin punnita tulevaisuudessa, siinä ketkä onnistuvat rekrytoinneissa ja osaavan työvoiman pitämisessä parhaiten.

Introsta löydät valmiin perehdytyspohjan kesätyöntekijöiden perehdytykseen. Voit kokeilla sitä ja Introa täysin maksutta. Pääset aloittamaan ilmaisen kokeilun vaikka heti alla olevasta painikkeesta.

Aloita Intron maksuton kokeilu